Afvalwatersystemen, zoals hemelwaterafvoeren of rioleringen, kunnen verstopt raken. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Het afgevoerde afvalwater kan leiden tot afzettingen van vuil hetgeen uiteindelijk een gedeeltelijke of volledige verstopping tot gevolg heeft. Een defecte leiding, verzakt of gebroken, kan tevens tot een verstopping leiden. In de keuken zijn de leidingen vaak verstopt door vet, etensresten of kalkaanslag. In de badkamer gaat het om -aanslag en residu van vochtige doekjes, producten voor vrouwelijke hygiëne, toiletpapier, haar, kalkaanslag en urineaanslag. Om deze verstoppingen te verhelpen is een ontstoppingsmachine de juiste keus.
Bij lichte verstoppingen kan dit worden verholpen met een zuigdrukreiniger.
Het leggen van de afvalwatersystemen volgens de normen voorkomt verstoppingen. Lekke of beschadigde afvalwaterafvoeren kunnen de bodem verontreinigen (exfiltratie) of ongewenst vervuild water kan de leiding binnendringen (infiltratie), wat vervolgens tot problemen kan leiden in de afvalwaterzuiveringsinstallaties.
De eerste stap is het verwijderen van het roestvrijstalen rooster en vervolgens de sifon. Na de keuze van de juiste ontstoppingsmachine voorzien van de geschikte spiraal en boorkop wordt met de reiniging begonnen. Het is zeer belangrijk dat de ontstoppingsmachine stevig en veilig staat opgesteld. Voor een goede positie wordt een afstand van 20 - 30 cm tussen de afvoeropening en de ontstoppingsmachine aanbevolen. De ontstoppingsmachine werkt met een rechts/links draaiende beweging. De spiraal wordt uitgetrokken en in de afvoer geduwd tot weerstand wordt gevoeld. Om de verstopping te bewerken, wordt de spiraal in eerste instantie altijd rechtsom geroteerd.
Als de spiraal op een bepaald punt niet verder kan worden geduwd en dit waarschijnlijk niet veroorzaakt wordt door een verstoppin, kan het nuttig zijn om de spiraal kortstondig linksom te laten draaien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer meerdere bochten na elkaar in de leiding zijn aangebracht. Zodra de verstopping is verholpen, moet de leiding worden gespoeld om vast te stellen of de verstopping volledig is verwijderd. Anders zal het afvalwater zich weer ophopen in de leiding.
Als het water wegloopt, wordt een camera-inspectie uitgevoerd met bijvoorbeeld de Wöhler VIS 350 video-inspectiecamera. Dit maakt het mogelijk om het resultaat te documenteren evenals schade en lekken op te sporen.
Bovendien kan de Wöhler L 200 locator worden gebruikt om de camerakop nauwkeurig te lokaliseren in de leiding. De locator detecteert de camerakop met behulp van radiogolven en is daarmee niet gevoelig voor bewapening in betonvloeren. In geval van beschadigingen kan het herstel hiervan nauwkeurig en zonder onnodige breekwerkzaamheden worden uitgevoerd.