Training
& Kennis
  • Interactief 
  • Praktijkgericht 
  • Succesvol bijscholen

Flexibele buigas: Reiniging van ventilatiesystemen / luchtleidingen

Om een goede technische en hygiënische conditie van een ventilatiesysteem te garanderen, moet het regelmatig worden schoongemaakt. Op basis van de visuele inspectie van het ventilatiesysteem, kan ervoor gekozen worden om het ventilatiesysteem met borstels of met perslucht te reinigen. Bij woningbouw is het reinigen met borstels heel gebruikelijk.

Uitvoeren van borstelreiniging

Het reinigen van luchtleidingen met borstels, de zogenaamde borstelreiniging, gebeurt vrijwel altijd met de vacuümprocedure, dat wil zeggen met een afzuiger (stofzuiger) en Wöhler SF 300 stofopvang.

 Alle openingen van alle aftakkingen en leidingensegmenten worden daarbij afgedicht voordat het ventilatiesysteem wordt schoongemaakt. Bij vierkante, rechthoekige en ronde kanalen en enigszins vlokkig of stoffig stof gebruiken we óf de Wöhler flexibele buigas óf een Wöhler glasvezelstang op veeghaspel om het vuil in het ventilatiesysteem los te maken.

Voor het reinigen van het ventilatiesysteem met de Wöhler flexibele buigas wordt een bijpassende borstelkop op de buigas geschroefd, die wordt aangedreven door een accuboormachine. Met de roterende borstels werkt de buigas zich gemakkelijk door de luchtkanalen. Het reinigende effect is zeer hoog dankzij de roterende borstel met flexibele haren.

Bij zeer lange pijpsecties wordt een Wöhler glasvezelstang op veeghaspel gebruikt met een passende borstelkop. Dit wordt met handkracht door de luchtkanalen gedrukt waarbij het vuil en stof losgemaakt wordt.

De reiniging wordt achtereenvolgens uitgevoerd vanuit elk uiteinde van het kanalensysteem. De afdichting wordt hier weggehaald en de Wöhler flexibele buigas of Wöhler glasvezelstang met borstel ingebracht.

Het losgemaakte vuil wordt door de afzuiging weggezogen en opgevangen. Omdat de andere openingen in het kanalensysteem afgedicht zijn, gaat alle afgezogen lucht langs de borstel en is de vuilafvoerende werking maximaal. 

Afsluitende werkzaamheden

Na voltooiing van de reiniging zal opnieuw een visuele inspectie van het ventilatiesysteem worden uitgevoerd, zodat het effect vóór / na kan worden vastgelegd. Tot slot dient de capaciteit en de luchtverdeling van het ventilatiesysteem weer te worden nagemeten en zo nodig ingeregeld.

Passend scholingsaanbod

We bieden ook praktische seminars of gratis webinars over dit onderwerp. Informatie over deze en vele andere opleidingen vindt u hier.  

Webinars


Ontdek nu

Met de webinars, waarvan sommige gratis zijn, kunt u vanuit uw eigen huis een overzicht krijgen van een onderwerp. Wij brengen theoretische kennis over en tonen u praktische toepassingen.

Workshops


Ontdek nu

Deze eendaagse seminars bieden u een uitgebreid inzicht in het betreffende vakgebied. Hier wordt gefundeerde achtergrondkennis overgebracht in combinatie met praktische oefeningen. Kies nu uw onderwerp!

© 2016 Wöhler Technik GmbH

Onze offerte is uitsluitend gericht aan zakelijke klanten.